17
Mars
2023
|
11:00
Europe/Amsterdam

Uppdaterade versioner av GLA och GLB från Mercedes-Benz

Sammanfattning

Nu har Mercedes-Benz visat de senaste versionerna av sina kompakta suv-modeller GLA och GLB. Förutom en designmässig facelift kommer både bensinmodellerna av dessa att uteslutande fås som mildhybrider med 48 volts elsystem. GLA kommer dessutom som laddhybrid.

Mercedes-Benz GLA och GLB är det tyska märkets mest kompakta suv-modeller. När de nu kommer med facelift så är det primärt i front och akter som denna framstår tydligast. Båda har fått en betydligt mer kraftfull karaktär.

Interiört märks att display med dubbla skärmar på upp till 2 x 10,25 tum nu är standard och har fått nya instrumentvisningar, samt nya klädslar och ny ratt.

Infotainment-systemet MBUX är uppdaterat till senaste generationen med avsevärt förbättrad röststyrning. Bilarna går också att få med förarassistansfunktioner, 360 ° kamera och Trailer Manouvering Assist som gör det lättare att backa med släp.

 

Mildhybrider och laddhybrid

Både GLA och GLB kommer från start med fyra bensin- och fyra dieselmotorer. De två motorstarkaste av varje är dessutom fyrhjulsdrivna.

Bensinmodellerna har effekter från 136 (+14) – 224 (+14) hk och förbrukning från 6,6 – 8,5 l/100 km. Siffrorna inom parentes anger extra effekt från elmotorn.
Dieselversionerna går från 116 – 190 hk och har en förbrukning på 5,3 – 6,5 l/100 km.

Alla bensinversionerna är mildhybrider med 48-volts elsystem och integrerad generator/startmotor. Det ger dels möjlighet att ”segla” på ren eldrift men det gör också att det är elmotorn som med sina 14 hästkrafter ger den extra effekt som behövs vid till exempel omkörningar. Med resultatet att det går åt mindre bränsle än vad som annars hade varit fallet.

GLA kommer redan från start även som laddhybrid med ca 6-7 mils räckvidd och en systemeffekt på ca 218 hk. Det 11,5 kWh stora batteriet går att ladda med upp till 11 kW AC ellr 22 kW DC.

 

Även som AMG

Både GLA och GLB kommer också i AMG-utföranden. Mercedes-AMG GLA 35 4MATIC och Mercedes-AMG GLB 35 4MATIC är även de mildhybrider som levererar 306 hk/400 Nm 0 – går på 5,2 sekunder (GLA) respektive 5,5 sekunder (GLB). Bränsleförbrukningen för GLA är 8,8 – 9,2 l/100 km och för GLB 9,4 – 8,9 l/100 km.

Säljstart är planerad till maj 2023.

Mercedes-Benz Sverige AB

Mercedes-Benz Sverige AB är den officiella importören av Mercedes-Benz personbilar och transportbilar i Sverige. Huvudkontoret ligger i Malmö där vi har en gemensam svensk-dansk organisation för de två marknaderna. Sammanlagt är vi cirka 250 medarbetare som arbetar med en rad varierande uppgifter inom bland annat försäljning, marknadsföring, teknik och service. Vårt systerbolag Mercedes-Benz Finans Sverige AB erbjuder bilfinansiering och andra fordonsrelaterade servicetjänster. Den svenska verksamheten ingår i den globala koncernen Mercedes-Benz Group AG. Bolagets grundare Gottlieb Daimler och Carl Benz skrev historia när man uppfann den första bilen år 1886. Daimler är en av de största producenterna i världen av premiumbilar och världens största tillverkare av kommersiella fordon.