05
September
2023
|
10:50
Europe/Amsterdam

Säljstart för eldrivna kompakta Mercedes-Benz EQT

Nu är det svensk säljstart för den eldrivna versionen av Mercedes-Benz mest kompakta familjebil. EQT får samma mått som T-Klass men drivs av en elmotor på 90 kW (122 hk) och har en räckvidd på ca 28 mil. Priserna i Sverige börjar på 549 900 kr.

Mercedes-Benz kompakta familjebil T-Klass har blivit en favorit bland många som vill ha en rymlig bil som är lätt att lasta och som erbjuder alla Mercedes-Benz system och funktioner.

Det eldrivna syskonet heter EQT och har en elmotor på 90 kW (122 hk) och 245 Nm som driver på framhjulen, samt ett batteri på 45 kWh. Räckvidden är upp till ca 28 mil vid blandad körning och laddning med AC kan i standardutförande göras med hela 22 kW. Även med den lägre effekten tar det inte mer än ca 4,5 timmar att ladda fullt med en vanlig laddbox för hemmabruk. 
DC laddning kan utföras med upp till 75 kW och då tar det ca 38 minuter att ladda från 10 – 80 %.

Bromskraftåtervinningen kan göras i tre steg och EQT har värmepump som sparar energi både när kupén ska kylas och värmas.

 Upp till 1500 kg släp
Inledningsvis kommer EQT i sitt kortare utförande med fem sittplatser, men längre fram släpps även en längre 7-sitsig version. Baksätet kan flyttas fram 15 cm för att ge extra lastutrymme. Det är också fällbart och delbart 66/33.

Bilen har skjutdörrar på båda sidorna och golvet är bara på 57 cm höjd. Det gör den lätt att lasta och perfekt för till exempel hundägare. Höjden är ca 1,82 meter vilket betyder att den utan problem går in i alla publika P-hus och garage. 

EQT går också att få med drag och har då en maximal släpvagnsvikt på 1500 kg. Bilar med drag får också släpvagnsstabilisering. Det kommer även att gå att köpa en campingmodul med madrass och matlagningsmöjlighet. 

Säkerhetssystem och infotainment
EQT har en mängd olika säkerhetssystem med bland annat sju krockkuddar och syskonet Citan fick fem stjärnor av Euro NCAP 2022. Bland de funktioner som ingår i EQT märks bland annat aktiv filhållningsassistent som själv håller bilen på sin plats på vägbanan samt vägmärkesassistent som håller reda på den aktuella hastighetsbegränsningen. Bilen har också parkeringsassistent som själv styr bilen rätt vid fickparkering.

EQT har som standard Mercedes-Benz infotainmentsystem MBUX med DAB och navigation. MBUX låter föraren sköta många av bilens – och telefonens – funktioner med rösten.

EQT kostar från ca 549 900 kronor och skatten per år är 360 kronor. Leveranser till Sverige börjar Q1 2024.