05
September
2023
|
11:46
Europe/Amsterdam

Mycket nytt från Mercedes-Benz på IAA-mässan

Mercedes-Benz paviljong på den stora IAA mässan i München var fylld av nyheter när mässan öppnade för bransch och press igår. Vid sidan av första försmaken av märkets helt nya elbilsfamilj tillkännagavs bland annat även att Mercedes-Benz eget laddnätverk b

Concept CLA Class

Det första försmaken av Mercedes-Benz helt nya elbilsfamilj blev något av IAA-mässans stjärna vid gårdagens invigning. Concept CLA Class får en räckvidd på upp till 75 mil, en energiförbrukning på ca 1,2 kWh/mil och en helt ny digital arkitektur med Mercedes-Benz eget operativsystem – MB.OS.

(Läs mer här: )

Globalt laddnätverk

En annan stor nyhet var att Mercedes-Benz bygger upp ett eget globalt laddnätverk, där de första stationerna i USA, Kina och Tyskland öppnar redan nu i höst. Vid slutet av 2024 räknar man med att ha fler än 2000 snabbladdare i drift. Målet är att vid decenniets slut ha fler än 2000 laddstationer med totalt fler än 10 000 laddare.

Beroende på region och ladd-system kommer laddarna att kunna ge upp till 400 kW. Tack vare intelligent styrning kommer varje fordon att ladda med sin maximala kapacitet. De kommer att vara öppna för alla bilmärken men de som kör Mercedes-Benz kommer bland annat att kunna boka ladd-tid direkt i sin navigation och ladda direkt med ”Plug and charge”.

Laddstationerna kommer att erbjuda olika bekvämligheter som förfriskningar, snacks och toaletter. Många kommer också att ha tak som skydd mot väder och vind.

 

Ny E-Klass All-Terrain

Nya generationen E-Klass har nyligen släppts och har fått lovord i media. Nu har den förhöjda och fyrhjulsdrivna versionen E-Klass All-Terrain premiärvisats. Upp till 46 mm högre markfrigång, off-road-anpassade körprogram, större hjul och AIRMATIC lufttfjädring som standard. Bilen kommer från start även som diesel-laddhybrid med upp till 10 mils räckvidd.

 

 

Tre nya versioner av elbilar visade

På IAA mässan premiärvisades också de uppdaterade versionerna av tre elbilsmodeller. Såväl de kompakta suvarna EQA och EQB som minivanen EQV har fått både facelift och uppdaterad teknik.