06
September
2022
|
15:56
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz satsar stort på husbilar i alla storlekar

Sammanfattning

Som ett av få bilmärken satsar Mercedes-Benz stort på husbilsmarknaden i eget namn. Dels genom samarbeten med husbilsbyggare, dels genom helt egna fordon som campingbilen Marco Polo. På Husvagn & Husbil på ELMIA i veckan visar man bland annat ett naket chassi där besökarna kan se vad som skiljer Mercedes-baserade husbilar från andra.

– Husbilar har av tradition handlat mer om ”huset” än om ”bilen”. Men i takt med att husbilsköparna blir allt kunnigare så ökar kraven på att själva bilen ska vara lika bra som påbyggnaden. Det säger Gabriele Feufel som är försäljningsansvarig för transportbilar på Mercedes-Benz Sverige.

Trenden att köpare vill satsa mer på körkomfort, säkerhet och hög teknisk nivå är tydlig, menar man hos Mercedes-Benz som nu satsar stort på segmentet.

– Jag tror att människor börjar tänka att ”om jag nu investerar så här mycket pengar i en husbil så är det kanske smart att lägga en del tankemöda på vilket chassi jag väljer.”

– Man kan till exempel få alla våra tekniska innovationer även i de bilar som ska bli husbilar, säger Gabriele Feufel.
 
– Allt från sidvindsassistent till trötthetsvarnare och vår röststyrda infotainment MBUX. Vi har till och med tagit fram lösningar som gör att många av bodelens funktioner kan kontrolleras av bilens system. 
 

Både plåtis och integrerade husbilar.

Mercedes-Benz Sprinter har länge vart en favorit bland de husbilsbyggare som byggt så kallade ”plåtisar” (husbilar byggda på skåpbilar) eller som bakhjulsdrivna husbilar med ramchassi.

Men för några år sedan lanserades Sprinter även med framhjulsdrift, något som gjorde den till ett alternativ för fler husbilsbyggare. Framhjulsdrift gör att bilen kan säljas som så kallad ”tractor head” som gör den perfekt för ändamålet.

Ett ”tractor head” är enkelt uttryckt en bil som skurits av bakom förarstolen men som har alla kopplingar, elektronik etc anslutet för en komplett bil. Påbyggaren bygger på en så lång eller kort bodel som denne önskar och placerar bakaxeln efter detta. De husbilar som byggs på Mercedes-Benz på detta sätt har alltså samma funktioner och garantier som vanliga Sprinter.

– Vi har ett naket chassi på ELMIA där besökare kan se alla de funktioner och system som är gemensamma för alla Sprinter-byggda husbilar, fortsätter Gabriele.

Mercedes-Benz är också ett av få bilmärken som faktiskt säljer en husbil i eget namn. Den kompakta V-Klass Marco Polo med uppfällbart tak kommer även den att visas på mässan. Marco Polo har varit en storsäljare i Europa i många år och nu börjar den bli alltmer populär i Sverige.

– Vi kallar den campingbil. Den har allt som gör att den går att bo och arbeta i men är samtidigt tillräckligt smidig och bränslesnål för att kunna ha som vardagsbil. Det är en kombination som fler och fler i Sverige ser fördelarna med. 

Läs mer här om Mercedes-Benz husbilar:

Mercedes-Benz Sverige AB

Mercedes-Benz Sverige AB är den officiella importören av Mercedes-Benz personbilar och transportbilar i Sverige. Huvudkontoret ligger i Malmö där vi har en gemensam svensk-dansk organisation för de två marknaderna. Sammanlagt är vi cirka 250 medarbetare som arbetar med en rad varierande uppgifter inom bland annat försäljning, marknadsföring, teknik och service. Vårt systerbolag Mercedes-Benz Finans Sverige AB erbjuder bilfinansiering och andra fordonsrelaterade servicetjänster. Den svenska verksamheten ingår i den globala koncernen Mercedes-Benz Group AG. Bolagets grundare Gottlieb Daimler och Carl Benz skrev historia när man uppfann den första bilen år 1886. Daimler är en av de största producenterna i världen av premiumbilar och världens största tillverkare av kommersiella fordon.