10
Januari
2023
|
13:49
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz lanserar eget globalt laddnätverk

Sammanfattning

Mercedes-Benz kommer redan i år att börja bygga sitt eget globala laddnätverk. Innan 2030 ska man ha fler än 10.000 laddare i drift med fokus på Nordamerika, Europa och Kina. Målet är att göra laddningen trevligare – i synnerhet för de som kör Mercedes-Benz ­– genom att bland annat erbjuda en bättre miljö med både toaletter och mat i närheten.

Mercedes-Benz mål är att innan decenniet är slut, och på de marknader där det är möjligt, bara erbjuda elbilar. För att nå dit måste många bilköpare omvändas och en väg dit är genom att ta kommandot även över laddningen och göra den till en upplevelse som är i linje med själva bilen. Därför har Mercedes-Benz nu bekräftat att man kommer att bygga upp ett helt eget nätverk av Mercedes-Benz laddstationer. Redan i år börjar man i USA och Kanada och innan 2030 är målet att ha 10 000 laddare i drift i Nordamerika, Europa och Kina.

Laddarna ska ge en premiumupplevelse inte bara genom att vara snabba (upp till 350 kW) utan också genom att ligga i anslutning till toaletter och matställen. De kommer också att ha smart styrning så att varje bil laddas optimalt.

 Varje laddstation kommer att ha mellan fyra och 30 laddare och den som kör Mercedes-Benz kan reservera en plats i rätt tid genom bilens navigation. Dessa kan också ladda helt utan att gå igenom någon betalningsprocess genom Mercedes Me Charge och Plug & Charge – det sistnämnda gör att all information förs över mellan bil och laddare helt automatiskt.

Den amerikanska delen av nätverket byggs tillsammans med solels- och batterilagerföretaget MN8 Energy och laddbolaget ChargePoint. Totalt ska man under de kommande fyra åren öppna i snitt två laddstationer i veckan och 2027 ska man ha 400 stationer i drift med tillsammans mer än 2 500 laddare. Allt till en kostnad av ca 11 miljarder kronor.  

— Vi tillverkar redan vad vi menar är marknadens finaste elbilar, men för att vi ska kunna skynda på omställningen så måste vi se till att laddningen är en upplevelse i nivå med själva bilen. Vi kan inte vänta och hoppas att detta sker av sig själv, så därför bygger vi nu upp ett eget globalt premium-laddnätverk. Det säger Mercedes-Benz koncernchef Ola Källenius.

Laddstationerna kommer att erbjuda laddning med grön el, och i de fall där de har tak kommer dessa att vara försedda med solpaneler.

Mercedes-Benz Sverige AB

Mercedes-Benz Sverige AB är den officiella importören av Mercedes-Benz personbilar och transportbilar i Sverige. Huvudkontoret ligger i Malmö där vi har en gemensam svensk-dansk organisation för de två marknaderna. Sammanlagt är vi cirka 250 medarbetare som arbetar med en rad varierande uppgifter inom bland annat försäljning, marknadsföring, teknik och service. Vårt systerbolag Mercedes-Benz Finans Sverige AB erbjuder bilfinansiering och andra fordonsrelaterade servicetjänster. Den svenska verksamheten ingår i den globala koncernen Mercedes-Benz Group AG. Bolagets grundare Gottlieb Daimler och Carl Benz skrev historia när man uppfann den första bilen år 1886. Daimler är en av de största producenterna i världen av premiumbilar och världens största tillverkare av kommersiella fordon.