26
April
2023
|
13:20
Europe/Amsterdam

Helt nya Mercedes-Benz E-Klass visad

Idag visades de första bilderna på nya generationens E-Klass från Mercedes-Benz. W214, som den interna koden blir, är en bil med klassiska sedan-linjer och med en helt ny nivå av digitalisering och elektrifiering.

Nya generationen av Mercedes-Benz klassiska E-Klass är nu visad. Det är en bil som på alla sätt fortsätter i föregångarens tradition som klassisk stor-sedan men med ännu generösare utrymmen. Armbågsutrymmet i baksätet är till exempel hela 25 mm bredare. Samtidigt har modellen genomgått en mycket stor digital och elektrisk förändring.

Hela bilens datorstöd är omgjort och den elektroniska arkitekturen är nu mer mjukvarudriven än hårdvarudriven. Många system delar på en gemensam central och mycket kraftfull omborddator som inte minst ökar prestandan på infotainmentsystemet MBUX.

Digital nyckel i telefonen eller klockan

Digitaliseringen märks bland annat i att det nu går att använda en digital nyckel (Digital Vehicle Key) till bilen. Det innebär att det går att ladda ner en nyckel till sin iPhone eller Apple Watch och sedan kan bilen låsas upp och startas bara genom att föraren har den enheten på sig. Föraren kan också dela ut rättigheter till upp till totalt 16 personer där vissa bara får öppna eller låsa bilen, medan andra även får köra den.

Infotainmentsystemet MBUX är kraftigt uppdaterat och kan nu röststyras utan något särskilt kommando. Det går också att ge systemet komplexa instruktioner – kallade Rutiner – som tar hänsyn till vissa förutsättningar. Till exempel ”Sätt på stolsvärmen och ställ in stämningsbelysningen på orange färg om det är under 12 grader varmt i kupén”.

Det går numera också att installera tredjepartsappar i MBUX. Redan nu finns TikTok, Angry Birds, Webex och Zoom liksom webläsaren Vivaldi. Du kan också koppla upp dig till portalen Zync som låter dig ta del av streaming, sport, nyheter, spel och mycket annat.


MBUX Superscreen

MBUX Superscreen är den kanske mest utmärkande delen av interiören i nya E-Klass. Den stora displayenheten sträcker sig från mittkonsolen till bilens högersida och innehåller bland annat en separat skärm för passageraren. När det inte sitter någon i högerstolen används den skärmen bara för dekormotiv. Det går också att få en selfie-kamera monterad i instrumenteringen som kan användas för videomöten när bilen står stilla.


Framför föraren återfinns ett digitalt instrumentkluster som kan personaliseras på många olika sätt. Både på ratten och instrumentbrädan finns fysiska knappar så att det går snabbt och säkert att komma åt de vanligaste funktionerna. 

Bland nyheterna märks bland annat att trötthetsvarnaren ATTENTION ASSIST nu kan kompletteras med en kamera som läser av förarens ögon. Om denne inte håller blicken på vägen under ett antal sekunder så varnar bilen och kan till och med göra ett nödstopp vid vägkanten.

Det finns också en funktion som motverkar åksjuka med hjälp av massage, ljud och stämningsbelysning. 

Bilen går att få med AIRMATIC luftfjädring samt styrande bakaxel som gör den välkänt snäva vändradien ännu snävare.

Hälften laddhybrider

När nya E-Klass lanseras i sommar så är det initialt i totalt sex utföranden, varav hälften är laddhybrider (De andra tre är mildhybrider).
Laddhybriderna E 300 e, E 300 e 4MATIC och E 400 e 4MATIC har alla elmotorer på 129 hästkrafter (95 kW) som kompletterar deras bensinmotorer på 204 respektive 252 hk.

E 300 e har en systemeffekt på 310 hk och E 400 e 4MATIC landar på 375 hk. Räckvidden på ren el är ca 10 mil vilket betyder att de allra flesta kommer att kunna köra all sin vardagskörning med eldrift.

Mildhybriderna är bensindrivna E 200 samt dieslarna E 220 d och E 220 d 4MATIC. De har 48 volts elsystem med en kombinerad startmotor/generator som kan ge bilen 23 hk och 205 Nm extra när det krävs. Men som också gör det möjligt att segla i motorvägsfart utan att förbränningsmotorn går igång.

Nya E-Klass har säljstart i sommar och första leveranserna sker bortåt hösten.